Materiens faser.

Vatten har olika egenskaper, man kan åka på den, såga på den och den kan upplösas i ånga.
Vatten uppträder i tre faser, fastform, flytandeform och gasform.
Dom tre faserna är is, vatten och ånga så säger vi nu förtiden.
Det finns en fjärde hemlig form som är plasma.

Fasta ämnen:
Fasta ämnen har en form av något slag och volym som tar upp utrymme.
Dom fasta ämnena består av molekyleroch molekyler består av atomer.
I ett fast ämne är molykylerna och atomerna förbunna med varanndra.
En snöflinga är en kristall.
Atomerna är ordnade i mönster i fasta ämnen.
Mönstret i snöflingorna består hur molykylerna har fast sig.

Vätskor:
Vätskor har ingen bestämmd form.
Om man häller mjölk i en tillbringare blir det en form.
I en västskor rör sig molykylerna mer fritt och inte är förbunna med varanndra.
Vatten har en viskosytet, som betyder hur seg en vätska är.

Gaser:
Vatten är också en gas, som är ånga.
Gasen har ingen bestämmd form.
Gasen har ingen bestämmd volym heller.
Oftast kan vi inte se gasen.
Men när gaser konduserar då blir det vätska.
Röken består av små små vatten droppar.
Vi kan höra gaser och känna lukten av en gas.
En gas kan man trycka ihop då kallas den komplimera.
Och expendera, som betyder utvigda sig.
Ju varmare gas så åker molykylerna runt.

Boyles lag:
Om man pressar ihop en gas ökar trycket,

Gay-Lussacs lag:
Volymen hos en gas är beroende av en tempratur.
Volymen blir mindre när tempraturen är kallare.
Den ökar volymen när det blir varmare.

Plasma:
(Den fjärde fasen)
Uti universum finns plasma i stjärnorna.
I solen är tempraturen så hög att ångan bir plasma.
Plasma är energirikt.
Plasma finns i ett lysrör.

Fasövergångar:
I en gas finns det mer energi än i en vätska.
Vatten blir til is när man ställer den i frysen

Smältning och förångning:
När en glas tar upp värme, börjar den smälta.
Olika ämnen har olika smältpunkter.
Vatten har sin smältpunktning 0.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0